Afsluitdijk
Keramiekmuseum
Keramiekmuseum
Princessehof
Museumbezoek saai?
Museumbezoek saai?
Nee hoor!

Cultuur snuiven
in een museum van Friesland

Friesland kent tientallen museums. We hebben de leukste hieronder voor u op een rijtje gezet.

Het Friese Museumdorp | 4 KM

In het Friese landschap onberoerd door de tijd ligt Het Friese Museumdorp in Allingawier.Het karakteristieke terpdorp werd ooit bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Een schilderachtig dorpje net beneden de afsluitdijk. Snuif de zoete geuren op van de ambachtelijke bakkerij. Proef de lekkernijen. Zie de dorpsschilder zijn kunsten vertonen en bezoek de echte smidse. Wandel verder door het dorp naar de museumboerderij en ervaar het leven van een Fries boerengezin van de afgelopen eeuwen alsof ze even een ommetje aan het maken zijn.

 

Na alle indrukken van het dorp kunt u heerlijk genieten van een lekkere kop koffie of lunch in Restaurant “It Ferhaal”. Een plattelandsschuur met glazen puien en vergezichten rondom. De huiselijke gezelligheid en rust zal u verassen, terwijl de kinderen vrolijk in de speeltuin rondrennen.

 

Tip: Met uw gasten kortingspas ontvangt u € 1,- korting op de entreeprijs van het Friese Museumdorp en het arrangement “de Izeren Ko”.

Jopie Huisman Museum | 11 km

Het Jopie Huisman Museum te Workum heeft een groot aantal werken van de Friese autodidacte meester-schilder Jopie Huisman. Sterker nog, zij beschikken over de grootste privécollectie.De realistische werken trekken een breed publiek. Voor de kinderen is er een tekenroute “Jopie’s schetsboek”, dus de kleintjes vermaken zich ook prima tijdens dit leuke museambezoek.

 

Kortom, een bezoekje tijdens uw verblijf bij Beach Resort Makkum is zeker de moeite waard.

Tip: met uw gasten kortingspas ontvangt u 10 % korting op de entree.

Kazematten Museum | 11 km

Het kazemattenmuseum bij Kornwederzand staat bekend als de plek waar de Duitse Blitzkrieg in 1940 vastliep. Kom langs en beleef het indrukwekkende verhaal opnieuw! Het bezoeken van het museum is voor jong en oud spannend. Ervaar hoe de soldaten De collectie wordt op een chronologisch  volgorde gepresenteerd met moderne mediatechnieken.

 

Tip: € 1,- korting op de entreeprijs met uw gasten kortingspas (actie geldt alleen voor volwassenen).

Afsluitdijk Wadden Center
 

 

 

  
Afsluitdijk Wadden Center | 11 km

Het gloednieuwe "Afsluitdijk Wadden Centrum" heeft haar deuren begin 2018 geopend. Kom langs en ontdek, beleef en geniet met het hele gezin of in groepsverband. Het centrum heeft een interactieve beleefexpositie met als hoofdthema het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, klimaatverandering en zeespiegelstijging. Na het beleven van de expositie kunt u lekker een hapje eten en drinken in het restaurant SKOM.
Dit restaurant biedt een grandioos uitzicht over het IJsselmeer en met helder weer kunt u zelfs Beach Resort Makkum zien liggen.

 

De expositie is gratis toegankelijk en als u met een groep wilt komen kunt u het beste even reserveren.

Planetarium Eise Eisinga | 22 km

Het oudste werkende planetarium ter wereld "Eise Eisinga Planetarium" te Franeker biedt een vaste expositie en een uitgebreide interactieve expo. Aan het plafond in de woonkamer van een prachtig grachtenhuis bevindt zich het planetarium. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

 

Tip: € 1,- korting op de entree van het Planetarium met uw gasten kortingspas. N.v.t. in combinatie met andere acties.

Nationaal Modelspoor in Sneek | 25 km

De trein stopt in Sneek voor de deur van het museum. Via Leeuwarden bent u zo in Sneek. En vanuit Noord-Holland kunt u met de boot naar Stavoren varen end aar op de trein stappen naar Sneek. In het Modelspoor museus Sneek kunt u onder andere collectie modellen van Nederlandse treinen bekijken. Hier ziet u, vanaf de eerste locomotief De Arend (zie foto) uit 1839 tot de Spurt van Arriva uit 2008, een overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland.

 

Tip: met uw gasten kortingspas ontvangt u € 1,- korting op de entree van het museum (korting alleen geldig voor volwassenen).

Fries Scheepvaartmuseum in Sneek | 25 km

Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Behalve veel van de Friese scheepvaart en scheepsbouw geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19de en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek. 

 

Tip: € 2,- korting op de entree voor volwassenen met uw gasten kortingspas. Niet geldig in combinatie met andere acties.

 

 

 

Museum Joure | 37 km

Vlakbij de Friese meren ligt de plaats Joure. Handel en nijverheid hebben hier een belangrijke rol gespeeld. Het centraal gelegen Museum Joure is een uniek industrieel ambachtelijk complex uit het eind van de 19de eeuw. In Museum Joure zijn werkplaatsen van drukkers, koffiebrander, klokkenmaker, koperslager, theepakker en zilversmid. 

Woudagemaal | 40 km

Het Woudagemaal in lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en daarom een bijzonder monument uit 1920. Het gemaal is nog steeds in gebruik door Wetterskip Fryslân. In het bezoekerscentrum vindt u alle informatie over het gemaal voor jong en oud. Leer tijdens deze dag hoe het gemaal werkt! In 1998 is het Woudagemaal zelfs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

 

Tip: ontvang met uw gasten kortingspas 1 euro korting op de entree van Ir. D.F. Woudagemaal en bezoekerscentrum voor volwassenen.

 

 

 

 

Natuurmuseum Friesland | 45 km

De natuur van Fryslân staat centraal bij Natuurmuseum Fryslân.

In moderne tentoonstellingen worden educatie en plezier verrassend gecombineerd.

Niet voor niets luidt onze slagzin: Het leukste museum van Fryslân.

 

Tip: € 1,- korting op de entree van Natuurmuseum Fryslân met uw gasten kortingspas.

 

 

 

Fries Museum | 45 km

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland. 

Fries verzetsmuseum | 45 KM

Het Verzetsmuseum Friesland gaat niet over dé Tweede Wereldoorlog. Die oorlog is te groot en het museum te klein. Het hoofdthema van het museum is Kiezen, Toen en Nu. Iedereen staat elke dag voor keuzes. Je kunt een goede keuze maken, maar ook een foute. Niet kiezen is ook een keuze. Soms heb je niets te kiezen.

Keramikmuseum Princessehof | 45 km

Het museum biedt een wereld aan keramiek. Het heeft een zeer bijzondere collectie Aziatische en Europese keramiek, die als uniek in Nederland én de wereld beschouwd kan worden. Het Princessehof laat zien dat keramiek van alle tijden en van alle culturen is. 

Museum Belvédèr | 52 km

Museum Belvédère in Oranjewoud is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Voor de Friese kunstenaars is het museum als een thuishaven, een plek die ze als eenlingen in de kunst nooit hebben gehad.

Planetarium Eise Eisinga
Planetarium
Eise Eisinga