Keramiekmuseum
Keramiekmuseum
Princessehof
Museumbezoek saai?
Museumbezoek saai?
Nee hoor!

Cultuur snuiven
in een museum van Friesland

Friesland kent tientallen museums. We hebben de leukste hieronder voor u op een rijtje gezet.

Musea in Friesland

Fries Museum in Leeuwarden

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland. 

 

Verzetsmuseum in Leeuwarden

Het Verzetsmuseum Friesland gaat niet over dé Tweede Wereldoorlog. Die oorlog is te groot en het museum te klein. Het hoofdthema van het museum is Kiezen, Toen en Nu. Iedereen staat elke dag voor keuzes. Je kunt een goede keuze maken, maar ook een foute. Niet kiezen is ook een keuze. Soms heb je niets te kiezen.

 

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden

Het museum biedt een wereld aan keramiek. Het heeft een zeer bijzondere collectie Aziatische en Europese keramiek, die als uniek in Nederland én de wereld beschouwd kan worden. Het Princessehof laat zien dat keramiek van alle tijden en van alle culturen is. 

 

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

De natuur van Fryslân, daar gaat het om in dit museum. In moderne tentoonstellingen worden educatie en plezier verrassend gecombineerd. Niet voor niets luidt onze slagzin: Het leukste museum van Fryslân.

 

Jopie Huisman Museum in Workum

Dit museum verzamelt, bewaart en exposeert tekeningen, schilderijen en verzamelingen van de kunstschilder en oud ijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman.

 

Fries Belevingsdorp Aldfaers Erf in Allingawier

Varen, vlotten bouwen, ontdekken hoe men vroeger leefde in Friesland, lekker eten, boerengolf spelen: het kan allemaal in en om het Fries Belevingsdorp Aldfaers Erf in de Zuidwesthoek van Friesland. Daar moet je geweest zijn! 

 

Fries Scheepvaartmuseum in Sneek

Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Behalve veel van de Friese scheepvaart en scheepsbouw geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19de en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek. 

 

Nationaal Modelspoor in Sneek

De trein stopt in Sneek voor de deur van het museum. Via Leeuwarden bent u zo in Sneek. En vanuit
Noord-Holland kunt u met de boot naar Stavoren varen end aar op de trein stappen naar Sneek. In het museum kunt u onder andere collectie modellen van Nederlandse treinen bekijken. Hier ziet u, vanaf de eerste locomotief De Arend (zie foto) uit 1839 tot de Spurt van Arriva uit 2008, een overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland.

 

Willem van Haren in Heerenveen

Museum Willem van Haren is het cultuurhistorisch museum van Heerenveen. Het is een verrassend veelzijdig museum: steeds wisselende tentoonstellingen, hedendaagse beeldende kunst in de kunstruimte, een beeldentuin en een boeiende vaste presentatie van de cultuurgeschiedenis van Heerenveen en omgeving.

 

Museum Belvédère in Oranjewoud

Museum Belvédère is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Voor de Friese kunstenaars is het museum als een thuishaven, een plek die ze als eenlingen in de kunst nooit hebben gehad.

 

Planetarium Eise Eisinga in Franeker

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.
 

Kazematten in Kornwerderzand

Op Kornwerderzand bij de Afsluitdijk liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Een aantal kazematten is ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten. In de nieuwe museale presentatie spelen interactiviteit en beleving een cruciale rol. Een spannende belevenis voor de hele familie.

 

Museum Joure in Joure

Vlakbij de Friese meren ligt de plaats Joure. Handel en nijverheid hebben hier een belangrijke rol gespeeld. Het centraal gelegen Museum Joure is een uniek industrieel ambachtelijk complex uit het eind van de 19de eeuw.

Planetarium Eise Eisinga
Planetarium
Eise Eisinga