Skutsjesilen
Skutsjesilen
in Fryslan

Friese sporten
zoals skûtsjesilen of kaatsen

Behalve cultuur, biedt Friesland ook veel sportieve evenementen. Op het informatiebord bij de receptie vindt u meer over de data wanneer deze evenementen plaatsvinden. Een aantal typische Friese sportevenementen welke u zeker niet mag missen vindt u hieronder.

Friese sportevenementen

Skûtsjesilen is een jaarlijks terugkerend evenement op de Friese meren. Historische platbodems in nagenoeg authentieke staat varen 14 dagen lang tegen elkaar, eerst in de wedstrijden van de SKS, later gevolgd door de IFKS-wedstrijden. Wat ze gemeen hebben, zijn de stoere mannen en vrouwen aan boord en de sfeer na afloop in de dorpen waar ze uitvaren.

 

 

Kaatsen is voor veel mensen in Nederland een onbekende sport. In Friesland is het sport nummer één. Toch zijn er minstens 50 landen over de hele wereld waar gekaatst wordt. Sinds het einde van de Middeleeuwen wordt deze sport in Nederland beoefend. In Friesland worden er jaarlijks tussen de 1500 en 2000 wedstrijden gespeeld.

 

 

Fierljeppen staat voor veel mensen gelijk aan veel plezier. De topljeppers behalen soms afstanden van meer dan 18 meter. Neemt de ljepper echter teveel risico, moet hij/zij dit bekopen met een nat pak. Natuurlijk bent u van harte welkom bij een wedstrijd, om mee te kunnen genieten van deze spectaculaire en unieke Friese cultuursport.

 

 

Ringsteken is ringrijden, waarbij zoveel mogelijk ringen worden gestoken. De deelnemers verschijnen in schitterende oude Friese kostuums en rijden met een prachtige sjees. Het folkloristische ringsteken is een uniek schouwspel.

Friese vlag
Friese
vlag