Evenementenkalender:
Evenementenkalender:
Highlights in Friesland

April
Evenementen in Friesland

Beleef Friesland van haar feestelijke kant en ga helemaal los. Van A zoals Autocross tot W zoals Winterfestival, er is voor iedereen iets te doen. Kunst en culturele festivals, typisch Friese jaarmarkten of typisch Friese sportwedstrijden zorgen voor entertainment. Maar ook spectaculaire evenementen, zoals Autocross moet u hebben gezien. “Feestgangers” zijn in Friesland ook aan de juiste adres, verschillende festivals en concerten nodigen uit om te feesten.

Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Leeuwarden is in 2018 niet alleen de hoofdstad van Friesland, maar ook de Culturele Hoofdstad van Europa. Gedurende het hele jaar kunt u verschillende kunst- en cultuurprojecten, talloze festivals, shows en voorstellingen verwachten tijdens de culturele hoofdstad 2018. Wij hebben een aantal hoogtepunten uit het programma voor u uitgezocht. 

 

 

 

 

Van 10 tot 12 April | Woudagemaal

Van 10 tot 12 April  | Woudagemaal

Van 10 tot 12 april wordt het Ir. D.F. Woudagemaal ijs en weder dienende onder stoom gebracht door het Friese waterschap Wetterskip Fryslân. Deze draaidagen, die eerder ingepland stonden in de voorjaarsvakantie dienen om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Belangstellenden zijn van dinsdag 10 april tot en met donderdag 12 april tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken!

 

Adres: Gemaalweg 1a | 8531 PS Lemmer

Entree: Vanaf 17 jaar en volwassenen € 8,50 | Jongeren 6 t/m 16 jaar € 5,50 | Kinderen t/m 5 jaar gratis 

 

 

Van 16 tot 22 April | Bienenoratorium

Van 16 tot 22 April | Bienenoratorium

Bij De Kruidhof zijn 17 prachtige thematuinen te bewonderen met maar liefst 2000 plantsoorten. In 2018 staat De Kruidhof, hortus van Fryslân bol van de bijenactiviteiten. Bijen dreigen uit te sterven en met name de solitaire bijen hebben het moeilijk. In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 is de botanische tuin de letterlijke ‘landingsplek’ van het project Silence of the Bees. Silence of the Bees wil de stilte doorbreken door met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur, eten en lezingen het publiek een beleving rondom de bijen te bieden. In de maand april zijn er een tal van exposities te bewonderen zoals een Sculptuur van kunstenaar Tomás Libertíny.

 

Adres: Botanische Tuin De Kruidhof | Schoolstraat 29B | 9285 NE Buitenpost

Eintritt: Volwassenen € 6,50 | Kinderen  0 t/m 4 jaar gratis | Kinderen 5 t/m 11 jaar € 3,00 | 65+ € 5,25

 

Van 16 tot 21 mei | Kirmis Heerenveen

Van 16 tot 21 mei | Kirmis Heerenveen

Kermis Heerenveen staat bekend als de grootste, gezelligste en goedkoopste kermis van Friesland.

Elk jaar staan er 40 tot 45 attracties, er zijn attracties die jaarlijks terugkeren maar ook staan er elk jaar weer nieuwe attracties. Naast deze kermis is er elke dag wel iets te beleven op de kermis, waaronder: kindermiddag, een straatfestival , familiedag, kermisloterij en nog veel meer programma's.

 

Adres: Burgermeesterkuperusplein | 8442 CP Heerenveen

Van 19 tot 21 mei | Makkum Art

Van 19 tot 21 mei | Makkum Art

Tijdens het pinkerweekend gaat er iets speciaals gebeuren in Makkum. Er zullen in totaal 80 kuntenaars uit Makkum, de regio, provincie, maar ook uit andere delen van Nederland en buitenland aanwezig zijn. Zij exposeren hun werk op bijzondere locaties in het dorp die u normaal niet zo maar te zien krijgt. Het volledige programma en alle deelnemende kunstenaars kunt u bekijken op www.makkumart.nl of door te klikken op onderstaande button.


 

 

 

T/M 21 Juli | Gevangenisrondleiding in Leeuwarden

T/M 21 Juli | Gevangenisrondleiding in Leeuwarden

Als een echte ‘boef’ de gevangenis in. Laat je rondleiden door een oud bewaarder door De Blokhuispoort. Leerzaam, leuk en spannend! Ga terug naar het verleden en zie hoe mensen vroeger gevangen zaten. Je wordt hierbij rondgeleid door een oud bewaarder. Waan je voor heel even in de huid van een crimineel en krijg een goede indruk hoe een boef zijn dagen achter de tralies slijt. 

Op zaterdag zijn onze bewaarders aanwezig en kun je om 14.00 en 16.00 uur aansluiten voor een rondleiding inclusief koffie/thee en gebak (€ 10 p.p.). De rondleiding start in Proefverlof aan de tweede binnenplaats (Adres: Blokhuisplein 40 | 8911LJ Leeuwarden). 

 

2018 | Abe Bonnema Experience in Leeuwarden

2018 | Abe Bonnema Experience in Leeuwarden

Kom naar de Abe Bonnema Experience 2018 – Legacy of an architect bovenin de Achmeatoren in hartje Leeuwarden en zie de Culturele Hoofdstad aan je voeten liggen. Laat je tegelijk verrassen door de tentoonstelling over het werk van Abe Bonnema, de Friese architect die zoveel heeft betekend voor het aanzien van Leeuwarden.

 

Entree: Volwassenen: € 3,- | Kinderen tot 14 jaar: € 1,50 


Het Grote Grutto Theater in Natuurmuseum Fryslân te zien tot 2 september 2018

Het Grote Grutto Theater in Natuurmuseum Fryslân te zien tot 2 september 2018

Het Grote Grutto Theater, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad, is een theatrale beleving die je dertig minuten lang meeneemt in de wereld van de grutto. Je kruipt in zijn huid en ziet de wereld door zijn ogen. Aan de hand van de seizoenen maak je één jaar uit een gruttoleven mee. Het atrium van het Natuurmuseum is daarvoor onherkenbaar veranderd in een groot houten nest. In dit nest zijn een tiental kleine ruimtes waar je verschillende ervaringen kunt opdoen. De zintuigen worden daarbij op scherp gezet. Je moet klimmen en op de grond gaan liggen, naar de diepte beneden je kijken of juist naar boven turen met een verrekijker. Er is een donkere gang vol gevaren en er zijn spannende luikjes. De grutto zelf neemt je mee in zijn verhaal, maar de andere weidevogels laten ook van zich horen, die roddelen namelijk heel wat af!