Leeuwarden 2018

Leeuwarden 2018
Evenementen en projecten

Leeuwarden is in 2018 niet alleen de hoofdstad van Friesland, maar ook de Culturele Hoofdstad van Europa. Gedurende het hele jaar kunt u verschillende kunst- en cultuurprojecten, talloze festivals, shows en voorstellingen verwachten tijdens de culturele hoofdstad 2018. Wij hebben een aantal hoogtepunten uit het programma voor u uitgezocht. 

evenementenkalender

Download hier het volledige progamma van de culturele hoofdstad 2018, opgesteld door Friesland.nl (wijzigingen voorbehouden).

De Reuzen van Royal de Luxe

De Reuzen van Royal de Luxe

Het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe komt naar Nederland. Zij zullen een nieuw verhaal vertellen over de saga van de reuzen op 17, 18 en 19 augustus. Drie dagen lang lopen vijftien meter hoge reuzen door de straten van leeuwarden. Het is niet de eerste keer dat het theatergezelschap Nederland bezoekt. In totaal hebben zij 7 shows gegegeven, waaronder de "Desgarones" en "Roman-photo" in 1987 en 1989 in Amsterdam. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat u dit evenement niet snel zult vergeten! De exacte tijd en routes van de worden een week van te voren bekendgemaakt.   

The Tall Ships Races | Harlingen

The Tall Ships Races | Harlingen

Tijdens de zomer van 2018 zal er in Harlingen de Tall Ships race worden georganiseerd. Dit zal naar verwachting een enorme happening worden die mogelijk wordt gemaakt door de vele vrijwilligers en sponsoren. Er worden meer dan 200.000 bezoekers verwacht tijdens dit spektakel en het evenement is gratis te bezoeken. Het evenement wordt georganiseerd om jongeren onder de 25 kennis te laten maken met de traditionele schepen met hun unieke wijze van zeilen. De schepen zullen de haven van Harlingen op 3 augustus binnenvaren, nadat zij over de finish zijn gegaan net boven Vlieland en Terschelling.

 

 

M.C. Escher | tentoonstelling

M.C. Escher | tentoonstelling

M.C. Escher is in Nederland een zeer bekende kunstenaar. Veel mensen weten alleen niet dat hij uit leewarden komt! Het Fries Museum brengt in 2018 een grootschalige tentoonstelling van zijn werk. Aan de hand van meer dan 80 vroege en late originele prenten wordt zijn artistieke ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar zichtbaar. Je volgt Escher op zijn fysieke en mentale reizen. Van 28 april tot 28 oktober is het museum elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 11.00 tot 17.00 uur geopend.

 

 

 

 

Sense of Place

Sense of Place

Kunstenaar Nienke Brokke had als afstudeerproject op de Rietveld- academie in 1997 het landart-project 'Dijk van een Wijf'. Het project is een enorm, met gras overdekt liggend vrouwelijk naakt van zo’n honderd meter lang en tot twintig meter hoog. Er wordt hard gewerkt om het project in 2018 af te krijgen, zodat reizigers van Ameland verwelkomt worden bij het aanmeren van vaste land.

 

 

 

 

Abe Bonnema Experience in Leeuwarden

Abe Bonnema Experience in Leeuwarden

Kom naar de Abe Bonnema Experience 2018 – Legacy of an architect bovenin de Achmeatoren in hartje Leeuwarden en zie de Culturele Hoofdstad aan je voeten liggen. Laat je tegelijk verrassen door de tentoonstelling over het werk van Abe Bonnema, de Friese architect die zoveel heeft betekend voor het aanzien van Leeuwarden.

 

Entree: Volwassenen: € 3,- | Kinderen tot 14 jaar: € 1,50

 

 

 

 

11 Fountains in Friesland

Twitter @11Fountains

11 Fountains vormt samen nieuw cultureel erfgoed en is een niet te missen bestemming voor nationale en internationale toeristen. Dit grootste internationale kunstproject van Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt ondersteund door de Provincie Fryslân en de zes betrokken gemeenten.

De fonteinen zijn gemaakt door internationale topkunstenaars uit elf verschillende landen. Er werd gezocht naar een match tussen het werk van de kunstenaar en het karakter en de geschiedenis van de betreffende Elfstedenstad. 

 

 

 

 

 

Na een bezoek aan Leeuwarden lekker ontspannen
Na een bezoek
aan Leeuwarden lekker ontspannen